Uttar Pradesh (UP) GK | Best UP GK MCQs | Important UP GK Quetions and Answers | UP GK Download pdf

Uttar pradesh general knowledge (gk) important question for upcoming Exams. UP GK Static gk pdf download free link given in this page you can download here free! Visit daily mycareerstudy.com for latest updates.

up gk pdf

UP Complete Gk pdf download for free | Free most important up gk Questions and answers pdf

We are providing you important up gk notes and mcqs free pdf download link. And we are also provide you important up gk questions for upsssc, uptet, uppsc and other Exams. You can read it free.

Some important UP GK Questions and Answers 

Q 1. Which district of Uttar Pradesh has the highest rainfall and the lowest in which—->
Ans. Most-Gorakhpur, low -Mathura
Q 2. Uttar Pradesh is divided into total economic zones—->
Ans. 4
Q 3. When was the Planning Commission formed in Uttar Pradesh—->
Ans. in 1971 AD
Q 4. Uttar Pradesh has bicameral law, what is the first assembly and the other—->
Ans. Legislative council
Q 5. Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh—->
Ans. Sucheta Kripalani
Q 6. Where was the first Handicapped University established in Uttar Pradesh—->
Ans. In Chitrakoot
Q 7. Which year did Bhatkhande Music Institute, Lucknow Deemed University—->
Ans. in 2001
Q 8. Yamuna Express- Which two cities are between—->
Ans. Agra-Noida
Q 9. What is the establishment day of Uttar Pradesh—->
Ans. November 1
Q 10. Who has the right to use and exercise all the powers conferred by the Constitution to the State-
Ans. Communist Party

Q 11. Which style of dance is Uttar Pradesh’s contribution—->
Ans. Kathak style
Q 12. When was the second official language of Urdu declared in Uttar Pradesh-
Ans. In the year 1989
Q 13. What is the number of Central Universities in Uttar Pradesh—->
Ans. 4
Q 14. When did the Uttar Pradesh State Sports Council be formed—->
Ans. In the year 1955-56
Q 15. What is the famous pilgrimage of both Jain and Buddhist religions in Uttar Pradesh—->
Ans. Kaushambi
Q 16. Where is the Nuclear Power Station located in Uttar Pradesh—->
Ans. Naraura
Q 17. What is the season of mustard seed in Uttar Pradesh—->
Ans. Rabi
Q 18. Which industry is famous for Chunar—->
Ans. Cement Industry
Q 19. In which city of Uttar Pradesh, rail coach factory is being set up—-Ans. Rae Bareli

Q 20. When was the planning of District Planning Committees in Uttar Pradesh—->
Ans. In 1999 AD
Q 21. Chaudhari Charan Singh Stadium is located in which district of Uttar Pradesh—->
Ans. In Muzaffarnagar
Q 22. Which is the most important cash crop in Uttar Pradesh—->
Ans. Sugarcane
Q 23. Which is the main center of the Radha Swamy vote in Dayal Bagh Uttar Pradesh—->
Ans. Agra
Q 24. Mathura was the capital of which Mahajanapada—->
Ans. of the Shoresen Mahajanapadas
Q 25. Where were the martyrs in Chandrashekhar Azad encounter—->
Ans. In Allahabad
Q 26. By what name is the meeting place in Ganges Yamuna rivers in Uttar Pradesh—->
Ans. confluence
Q 27. In which districts of Uttar Pradesh, which is found mainly in red soil—->
Ans. Mirzapur-Sonbhadra
Q 28. Which is the most forested state of Uttar Pradesh—->
Sonbhadra
Q 29. Uranium is found in which district in Uttar Pradesh—->
Ans. In Lalitpur
Q 30. When the Electricity Regulatory Commission was formed in Uttar Pradesh-
Ans. In the year 1998

Q 31.Uttar Pradesh is the leading producer of which crop in India—->
Ans. Barley
Q 32. Which is the main center of the match industry in Uttar Pradesh—->Ans. Bareilly


Q 33. When was the decentralized planning system started in Uttar Pradesh—->
Ans. in 1982-83 AD
Q 34. The famous ‘Dudhwa National Park’ in Uttar Pradesh is located in which district—->
Ans. in Lakhimpur (khari)
Q 35. Which city of Uttar Pradesh is famous as ‘The Town of Gardens’—->
Ans. Lucknow
Q 36. In which state is the tradition of folk songs translated ‘Biraha’, ‘Rasia’, ‘Aalah’—->
Ans. Uttar Pradesh
Q 37. Which is the largest constellation in Uttar Pradesh—->
Ans. constellation of Gorakhpur
Q 38. Which player of Uttar Pradesh received gold medal for wrestling in the 19th Commonwealth Games—->
Ans. Alka Tomar
Q 39. Where is the oldest museum of Uttar Pradesh situated –
Ans. Lucknow

Q 40. Which city was the summer capital of Uttar Pradesh during the British government—->
Ans. Nainital
Q 41 On what day did the present form of Uttar Pradesh come into existence—->
Ans. November 9, 2001
Q 42. The State President of Uttar Pradesh is called the Governor, who is appointed by him—->
Ans. President
Q 43. Which is the main folk song of Uttar Pradesh—->
Ans. Biraha
Q 44. Which is the largest industry of Uttar Pradesh—->
Ans. handloom industry
Q 45. What is the location of Uttar Pradesh in the entire country in terms of power generation—->
Ans. eighth
Q 46. Evidence of paddy cultivation has been obtained from which of the neo-stone sanctuary of Uttar Pradesh—->
Ans. Koldihwa
Q 47. In 1925, where was the session of the Indian National Congress held in Uttar Pradesh—->
Ans. in Kanpur
Q 48. Based on the distribution of rainfall, how many climatic zones have been divided into Uttar Pradesh—->
Ans. two
Q 49. Which district of the state is affected by erosion of eczema—->
Ans. Etawah
Q 50. How many National Parks are presently in Uttar Pradesh—->
Ans. 1

Source: Read Source (Internet) 

Download up gk pdf here

आ गया कोस्ट गार्ड नाविक जीडी का नया फार्म, जानिए कटआंफ और परीक्षा की पूरी जानकारी।

Exam Preparation Tips: Preparation is not enough, these things are also important during the exam

प्राचीन भारत वैदिक सभ्यता: संस्कृति साहित्य और इतिहास | Indian History of vedic period in Hindi pdf download

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here